Atractii turistice

Biserica de lemn din Valari
Biserica de lemn din Valari

Aceasta se află în satul Vălari, iar legenda spune că ar fi fost adusă din satul Poiana Răchițelii sau Poiana Tomii. Ridicat în secolul al XVII-lea, monumentul istoric are un plan dreptunghiular, specific lăcașelor de cult din zonele rurale, iar tehnica de construcţie este cu stâlpi prinşi în tălpi şi grinzi de stejar

Detalii
Bolta Apei
Bolta Apei

Bolta Apei este un pod natural, cu arcada ovală, dăltuită în stâncă de apa râului Cerna. Acesta are deschizătura cu o înălţime de circa 4 metri. Deasupra sa, pe arcada groasă de 1,5 metri, creşte o pădurice

Detalii
Panorame si locuri din Toplița
Panorame si locuri din Toplița

Unicitatea locului este conturată inclusiv de panoramele din jur. La apus, în Lacul Cinciș, se oglindește mărinimos soarele, iar voi, călătorii, vă puteți lăsa purtați de liniștea sa, în ciuda poveștilor despre blestemul apei.

Detalii

Filmări aeriene

Prezentare Comuna Toplița

În pitorescul Ținut al Pădurenilor din Transilvania, o zonă etno-folclorică splendidă din județul Hunedoara, se află și comuna Toplița, una dintre cele mai cunoscute așezări ale pădurenilor.
Aceasta cuprinde localitățile : Curpenii Silvașului, Dăbâca, Dealu Mic, Goleș, Hășdău, Mosoru, Toplița (satul reședință) şi Vălari.

În comună există două văi principale: valea râului Cerna și cea a râului Vălărița, Mureș. În josul localității, pe cursul Cernei, a fost construit un baraj de acumulare, Barajul Cinciș. În direcția lui, satul Dealu Mic a fost strămutat pe culmile dealurilor din apropiere. Astăzi, ruinele scufundate amintesc de cele întâmplate. Două frumoase biserici, în ruină, aflate pe malul greu accesibil al lacului Cinciș sunt câteva dintre ele.
De asemenea, mica biserică de lemn Sfântul Nicolae din satul Vălari reprezintă un obiectiv turistic important. Ea este un monument istoric, ridicat în secolul al XVII-lea și este considerat un relict în arhitectura de lemn sacrală. Biserica are un plan dreptunghiular, specific bisericilor de lemn din zonele rurale, iar tehnica de construcţie este cu stâlpi prinşi în tălpi şi grinzi de stejar, plus fundătură din scânduri de brad bătută pe interior.

Amintim inclusiv de biserica de piatră aflată în localitatea Toplița. Aceasta se evidențiază pe culmile dealului din localitate.
Altă atracţie turistică din Topliţa este furnalul. Datat din anul 1781, an care marchează şi momentul de început al metalurgiei moderne în Ținutul Pădurenilor, furnalul este cel dintâi care a produs fontă în regiune. Din el a rămas vatra de piatră. Corpul din lemn a ars, dar sunt păstrate documente grafice şi fotografii cu acesta, astfel încât este cunoscută întreaga sa imagine.
Și siderurgia ocupă un loc esențial în istoria comunei Toplița. Ea este menționată într-un document din anul 1508, ca fiind una dintre cele cinci topitorii aflate în Ținutul Pădurenilor. Aceasta prelua, alături de celelalte localități, minereuri de la mina de fier din Ghelar.
Locul este învăluit în farmecul pădurii, peisajele de vis, atracţiile turistice natural, cum ar fi Bolta Apei, Cheile Cernei, de vegetația specifică Munților Poiana Ruscă, de care comuna Toplița este înconjurată, dar inclusiv de existența tradițiilor și artei populare, rămase neschimbate. Este ușor să rămâneți impregnați de liniștea zonei.

În concluzie, comuna Toplița din județul Hunedoara reflectă încântătoarele linii caracteristice ale Ținutului Pădurenilor și este în sine un teritoriu care merită descoperit.